Backup med 3-2-1-regeln

De flesta är överens om att det är viktigt med säkerhetskopiering av sin data men få gör regelbundna backuper. Jag vara likadan förr och levde under flera år med sporadiska backuper – oftast i samband med datorbyte eller uppdateringar. Dessutom lagrade jag mina kopior enbart på CD-/DVD-skivor. Men för något år sedan lyssnade jag på ett avsnitt av TWiT där Leo Laporte berättade om Peter Kroghs 3-2-1-regel gällande backup av bilder. En taktik som visat sig fungera minst lika bra för backup av all typ av data som för bilder. Den sammanfattas i följande tre punkter.

  • Se till att ha tre kopior av din data (en primär och två backuper).
  • Se till att lagra din data på två olika lagringsmedier (t.ex. hårddisk och optisk media).
  • En kopia skall alltid sparas på annan plats än den primära (t.ex. i molnet eller i ett bankfack).

Punkt två kan alternativt ersättas av att använda två hårddiskar, men då gäller det att dessa är fysiskt åtskilda. Precis så var min taktik uppbyggd innan jag hörde talas om 3-2-1-regeln. Jag använde Apples Time Machine för regelbundna backuper trådlöst till min NAS, vilken i sin tur var placerad i ett annat rum. Enda nackdelen var att jag säkrade mig bara för dataförlust vid en gammal hederlig hårddiskkrasch, men vad skulle hända om jag råkade ut för inbrott eller brand? Det jag saknade var en tredje kopia av min data säkert förvarad utanför hemmet.

Jag började titta på s.k. offsite backup och hittade molntjänsten Carbonite. Jag testade även den liknande tjänsten Backblaze men efter goda vitsord från bl.a. Leo Laporte föll valet på Carbonite. Idag använder jag dessutom Dropbox för att kunna bära med mig mina mest använda filer vilket gör att Dropbox också agerar backup. Värt att tänka på är dock att Dropbox har begränsat utrymme medan både Backblaze och Carbonite erbjuder skalbar lagring, dvs. obegränsat med utrymme.

Backup kan verka komplext och besvärligt vid första anblick, men med mjukvara såsom Time Machine och tjänster som Carbonite så behöver det inte vara så komplicerat. Inte heller behöver det kosta en förmögenhet. Oavsett är det i slutändan både en billig och uppskattad försäkring när väl olyckan är framme.

Comments are closed.