Räddad av tidsmaskinen

Min iPhone har varit inne på service i 9 dagar. Inget allvarligt utan bara lite skönhetsfel jag ville ha korrigerat innan garantin gick ut. Väl i Telia-butiken visar det sig snart att jag har fått en helt ny enhet vilken måste aktiveras på nytt. När jag kommer hem följer jag aktiveringsinstruktionerna på skärmen och märker ingen direkt skillnad sedan tidigare (har haft iPhone sedan 2007), men när iTunes vill ställa in telefonen som en ny enhet börjar jag fundera. Jag letar mig snabbt igenom inställningarna och märker till min förtvivlan att alla tidigare säkerhetskopior är som bortblåsta. En del svordomar och annat censurerat språk förekom innan jag lyckades lugna ner mig. Snabbt slänger jag mig på telefonen och ringer Telias iPhone-support. Inga höga förväntningar och tyvärr inte heller några överraskningar.

Om du inte hittar din säkerhetskopia när du väljer Återskapa från säkerhetskopia så är den nog borta. — Telia iPhone-support

Jadu, inga direkta detektiver eller experter där inte. Ingen förklaring till det inträffade hade de heller. Men jag är inte den som ger mig. En snabb sökning på favoritforumet när det gäller Mac och iPhone, 99.se, och vips så hittar jag en tråd där en användare har råkat ut för något liknande. Denne person kan dock klassa sig som nästintill detektiv och hade identifierat var på datorn iTunes sparar telefonens backuper (Anders:Bibliotek:Application Support:MobileSync:Backup). Till min besvikelse var denna mapp tom förutom den nyskapade säkerhetskopian för min nya, om än tomma, iPhone. Dock nämndes Time Machine (Apples backup-program) i forumtråden och jag startade direkt upp min externa tidsmaskin. Med det extrema scenariot i åtanke att datorn kunde haverera under tiden iPhonen var på service (vilket datorn delvis gjorde), slog det mig att jag faktiskt säkerhetskopierat datorn samma dag som jag lämnade in telefonen på service. På nolltid stegade jag mig tillbaka i tiden och lyckades återställa mina säkerhetskopior. Wow. Första gången jag på allvar behövde använda Time Machine och den svek mig inte. Istället visade den sin kraft och eleganta enkelhet. Nu är min iPhone precis som tidigare förutom att den luktar ny bil. Underbart.

Comments are closed.